Номинации за наградата на Шумен за изкуство и култура

15 са номинациите за Наградата на Шумен за изкуство и култура, постъпили до края на месец февруари. Направени са предложения в 8 от 10-те категории без „Публицистика и журналистика“ и „Дейци на културата и дарители“.

Индивидуалните номинации в категория „Литература“ са за книгата на Милчо Ванчиков „Ти трябва да се лекуваш“ и за Галена Върбева, за която не е посочено произведение. Предложението за колективната награда е за авторите, включени в сборника „Слово, образ и звук“.

В категорията „Театър“ за отличието са предложени режисьорът Съби Събев и екипът на спектакъла „Последната нощ на Сократ“.

В раздел „Музика“ са предложени д-р Калина Василева и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

В категория „Танц“ са номинирани

Учителят по хореография в СУ „Сава Доброплодни“ Борис Иванов и танцовата формация „Танцувалня“ са номинирани в направлението „Танц“.

За постижения в областта на архитектурата е предложен екипът на „Студио Г“ ЕООД (арх. Красимир Генов и арх. Явор Генов).

В раздел „Фотография, видео и кино творби“ са номинарани Ивайло Сакелариев и киноклуб „Мадарски конник“.

В раздел “Изобразително изкуство” предложението за индивидуалната награда е за Калоян Тодоров, а за колективната – за  Дружеството на шуменските художници.

Ферия Якубова е номинирана за индивидуалната награда в направлението “Приложни изкуства”.

На заседание на постоянната комисия по култура, културно историческо наследство, туризъм, интеграционна политика, вероизповедания и медийна политика ще бъде избрано жури, което гласува направените предложения. Решението ще бъде внесено на заседание на Общинския съвет, а наградите за изкуство и култура ще бъдат връчени на 11 май – Деня на Шумен.

Skip to content