Нов респиратор за МБАЛ Шумен е закупен със средства от кампанията „Помогни сега“

Многопрофилната болница Шумен вече е оборудвана с респиратор от висок клас за обдишване на пациенти с дихателна недостатъчност. Апаратът е на стойност 42 946 лв. и е закупен със средства от кампанията „Помогни сега“ срещу COVID-19. Респираторът е произведен в Италия от специализираната в медицинско оборудване компания Siare и разполага с различни режими на обдишване, като позволява да се лекуват и болни от коронавирус. Така нареченият „изкуствен бял дроб“ поема дишането на пациенти с дихателна недостатъчност и им помага да наситят кръвта си с достатъчно кислород.

Фондът „Помогни сега“ е иницииран от собственика на фирмата за бързооборотни стоки „Фикосота“ – Красен Кюркчиев, заедно с брат му Жечко Кюркчиев, собственик и управител на друга голяма фирма – „Теси“. Целта на кампанията „Помогни сега“ е медиците и общината да разполагат с мигновен достъп до средства при борбата срещу коронавируса.

Дарителската инициатива „Помогни сега“ до момента е събрала 346 843 лв., като от тях вече са оползотворени 342 759 лв. – за респиратори, пулсоксиметри и друго оборудване, бързи тестове, предпазни маски и защитни облекла.

Наличната сума във фонда в момента е 4 083 лв., а нуждите от защитни средства и материали за дезинфекция са ежедневни. За да помогнете на медиците в Шумен, можете да направите дарение по един от следните начини:

  • по сметката на фонда:
    Уникредит Булбанк, Шумен
    IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
    Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

 

Skip to content