Нова музейна експозиция „Шуменска крепост – земя на древни култури“ беше открита в Шумен

Днес беше тържествено открита обновената експозиционна зала на Стария град. Тя представя находки от всички периоди, в които е била обитавана крепостта, като се започне от праисторията и се премине през античността и средновековието.

Отец Пламен Марчев от храма „Св. Три Светители“ в Шумен и протодякон Александър от Софийската света митрополия отслужиха водосвет за здраве. На церемонията по откриването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, заместник- областният управител Петко Шаренков, синът на основния проучвател на Шуменската крепост Вера Антонова – проф. Антон Антонов, музейни специалисти и гости.

Експозиционната зала беше затворена в продължение на близо пет години, припомни директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов. „Чакането обаче си струваше. Направихме всичко наново и от нулата. Надяваме се, че гостите и посетителите на Стария град ще останат доволни“, каза Руменов.

Той припомни, че откриването на експозицията става в навечерието на 102-та годишнина от рождението на Вера Антонова.

Кметът Любомир Христов поздрави гостите, музейните специалисти и директора Даниел Руменов. „Имам много приятни спомени от детството, свързани с това място, но и много неприятни преживявания. Когато станах кмет и трябваше да приема обекта по проекта „От тука започва България“ видях в какво състояние беше тя след уж направената реконструкция. Имаше течове и тук не можеше да бъдат разположени никакви експонати. Колко пари са отишли за ремонта, не зная, но се наложи да връщаме неусвоени средства по проекта. Хванахме се за главите, но Руменов ми каза тогава, ще я направим. Сега искам да му благодаря на него и на всички, които са работили по тази зала. Наистина е станало едно прекрасно място“, каза при откриването кметът Любомир Христов.

По думите на Тихомир Тихолов, гл. уредник в Регионалния исторически музей в Шумен експозицията представя древната хилядолетна история на Шуменската крепост. Показаните тук движими и недвижими паметници представят историята на нашия край, обясни той. „От тука започва градът ни. Ето от този камък, така наречения Шишманов надпис, открит 1966 година в Цитаделата на Шуменска крепост от Вера Антонова.

В експозицията „Шуменска крепост – земя на древни култури“ са представени всички епохи, през които е преминало развитието на Шумен. Центърът е от периода на Второто българско царство, когато Шумен е не само сред най-важните политически, военно-административни центрове, но е и духовен център на България“, посочи д-р Гергана Илиева, уредник в РИМ.

Проф. Антон Антонов благодари за почитта към неговата майка Вера Антонова, към нейния труд и дело. „Нека този музей да ни напомня да живеем достойно, да бъдем добри хора, да бъдем горди с нашата история“, каза още проф. Антонов.