Нови контейнери за дрехи и обувки в Шумен

10 нови контейнери за събиране на ненужни дрехи, обувки и домашен текстил са разположени на различни места в Шумен. В тях могат да се изхвърлят и хавлиени кърпи, пердета, завеси, обувки и чанти. Съдовете са поставени и ще бъдат обслужвани от фирма „М-текс рециклиране на текстил“ ООД, с която Община Шумен сключи договор за разделно събиране на битови отпадъци от облекла и текстилни материали. Събирането, транспортирането и последващото оползотворяване се извършват за сметка на фирмата, без да се заплаща нищо от общината и данъкоплатците.

Новите контейнери са в бял и зелен цвят и са ясно обозначени с надпис „Дрехи и обувки“. На тях са описани и инструкции за използването им – желателно е преди да се поставят в съдовете ненужните дрехи, обувки или други текстилни изделия да бъдат изпрани и сложени в добре затворена торба. Забранено е изхвърлянето на пластмаса, стъкло, метал, хартия и всякакви други отпадъци в съдовете. Контейнерите ще се обслужват веднъж седмично, като при необходимост е предвидена възможност това да се случва и по-често, за да не се допуска разпиляване или замърсяване на пространствата около тях.

Местата, където са поставени новите контейнери за дрехи и обувки, са:

  1. Паркинг на хипермаркет „Кауфланд“ 1 – бул. „Симеон Велики“ №28
  2. Паркинг на хипермаркет „Кауфланд“ 2 – ул. „Бели Лом“ №1
  3. Бул. „Плиска“ – на паркинга в Градската градина
  4. Ул. „Университетска“ – до северния вход на парк „Студентски“
  5. Ул. „Софийско шосе“ – на тротоара срещу ДГ „Пролетна дъга“
  6. Кв. „Боян Българанов“ – ул. „Ген. Драгомиров“ – до ДГ „Светулка“
  7. Пл. „Гривица“ – до детската площадка
  8. Безистена – срещу детската площадка
  9. Ул. „Август Попов“ – до хотел „Шумен“
  10. Кв. „Тракия“ – ул. „Дедеагач“ на кръстовището с ул. „Никола Вапцаров“

Припомняме, че Община Шумен вече има опит в изграждането на система за разделно събиране на ненужни дрехи и обувки. Преди две години бяха поставени първите пет контейнера за текстил в централната градска част и кварталите „Добруджа“, „Тракия“ и „Боян Българанов“. Само за миналата година в тях бяха събрани и предадени за оползотворяване близо 66 тона текстилни отпадъци. Заедно с новите контейнери общият брой на съдовете за събиране на текстилни изделия, които са разположени в града, стават 15.

Skip to content