Няма масови съкращения в Шумен след обявяване на извънредното положение

Безработните лица към момента в община Шумен са 1197, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. От тях  955 са заявили, че са освободени поради кризата с разпространението на коронавируса.

Данните са за периода 13 март – 30 април, съобщи днес на среща с кмета Любомир Христов директорът на Бюрото по труда Даринка Златева. На нея присъстваха още зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова и зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

„Следим отблизо какво се случва на пазара на труда в общината и данните, които посочват от Бюрото по труда, поне засега говорят, че няма масови съкращения от обявяването на извънредното положение досега. Силно се надявам, че фирмите, които пострадаха от пандемията, постепенно ще възстановят производствата си и дейността си, а хората ще се върнат на работа. Преди всичко обаче е важно да си вземем поука и да променим начина си на живот и на работа. Да спазваме и необходимите предпазни мерки“, каза Христов, след като му беше представена справка от Бюрото по треда.

По думите на Даринка Златева през същия период са започнали работа 334 безработни, обявени са нови 257 свободни работни места. Най-търсените професии са: машинен оператор, производител на млечни продукти, работник в консервена фабрика, заварчик и продавач-консултант.

При регистрираните безработни от 13 март до 30 април тази година най-голям е делът на работещите в хотелиерството и ресторантьорството – 30.2%, преработващата промишленост – 16.1%, търговията – 8.8%, индустрията и машиностроенето – 5.2% и транспорта – 1.4%.  73-ма работодатели са пожелали да се възползват от мярката 60/40 по Министерското постановление №55 от 30 март за общо 603 лица.

Skip to content