Общинският кризисен щаб препоръча да се активизира работата по имунизационната кампания срещу COVID-19

Общинският кризисен щаб за превенция и защита на населението от COVID-19 проведе днес (14 май) работно заседание под ръководството на кмета Любомир Христов и зам.-кмета по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. Основните акценти в дневния ред на заседанието бяха свързани с имунизационната кампания срещу  COVID-19 и оптимизацията на превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса при евентуална четвърта вълна през есента. На заседанието присъстваха ръководители на болнични заведения на територията на община Шумен.

Справка от Регионалната здравна инспекция в Шумен показва, че от началото на пандемията досега диагностицираните положителни за COVID-19 в общината са общо 6350 души. От тях излекуваните са 5 787 души, а починалите – 312. По думите на д-р Илияна Лозанова от Регионалната здравна инспекция през последните седмици се забелязва забавяне на процеса на имунизация срещу COVID-19. Към момента около 10 % от населението в общината е имунизирано. Притеснението на здравните специалисти е, че с този темп трудно ще се изгради колективен имунитет и отново може да се стигне до критични ситуации през есента с голям брой заразени и приети за лечение в болничните заведения.

Кметът Любомир Христов обясни, че това е една от причините за свикване на щаба. „Необходимо е да се предприемат мерки за активизиране на този процес и за удобство на гражданите. Ще изпратим писма до работодателите с предложение ваксинацията на желаещите работници от предприятията или различните институции да бъде извършена на място, за да не се губи време за изчакване пред имунизационните  кабинети,“ каза още кметът. Той се обърна и с призив към представителите на медиите да организират информационни и разяснителни кампании с участието на специалисти. „Ваксинирането е доброволен акт, но, за да вземе човек решение, все пак трябва да бъде добре информиран“, каза кметът.

Ръководителите на всички здравни заведения споделиха, че здравните специалисти са претоварени и сред персонала от доста време вече е натрупана много голяма умора. Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов благодари на колегите си, които помогнаха в критичните моменти. По думите му работата по разширяване на ковид отделението в болницата ще продължи. Той обясни, че през летния период ще бъдат извършени нови строително-ремонтни дейности за изграждане на още няколко болнични стаи в отделението. За целта обаче са необходими допълнителни средства. Д-р Костов призова бизнеса отново да подкрепи МБАЛ – Шумен и усилията на медиците да се създадат по-добри условия и възможности за лечение на болните от COVID-19.

 

Skip to content