Официално откриване на обновените училища в Шумен

На официална церемония днес беше прерязана лентата и бяха открити обновените четири училища в Шумен по проекта за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. Ученици и учители от СУ „Васил Левски“, СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“ и НУ „Илия Рашков Блъсков“ вече се обучават и работят в модерна и много по-приятна учебна среда.

По време на заключителната пресконференция в общината Мадлена Радославова от екипа по проекта направи обобщение на извършените дейности. Санирани са фасадите на учебните заведения, подменена е дограмата, ремонтирани са покривите, направена е изолация, подменени са подовите настилки, отоплителните и ВиК инсталации, обновени са класните стаи. Общата стойност на строително-монтажните работи е малко над 13 млн. лева.

Кметът Любомир Христов благодари на учителите, на учениците и на родителите за търпението. „Благодаря ви за организацията, която създадохте за осигуряване на условия за работа на строителните фирми по време на учебния процес. Благодаря и на фирмите за извършената работа и за това, че недопуснаха произшествия по време на ремонтните дейности. Зная, че, за да се стигне дотук, се наложи да изтърпите не малко неудобства. Всички помним как изглеждаха тези училища преди, ето как изглеждат сега след ремонта. Нека да опазим направеното“, каза кметът на церемонията по прерязване на лентата.

Той припомни, че по време на ремонтите са изградени 1447 кв. м дограма, 9588 кв. м топлоизолация, 5938 кв. м хидроизолация и 6638 кв. м топлоизолация, подменени са пейките, радиаторите, изграден е външен асансьор в СУ „Тр. Симеонов“, а в останалите училища ще се направи достъпна среда чрез стълбищни платформи. Кметът подчерта, че по време на ремонтите е имало проблеми, но строителите са се съобразили с всички изисквания на общината и са премахнали дефектите, поради което няма начислени неустойки на изпълнителите.

Водосвет за успешна учебна година отслужи архиерейският наместник отец Димитър. Думи на благодарност за променената учебна среда изказаха директорът на училището Галина Сакарова, общественият посредник Иван Капралов и председателят на ученическия съвет Мари Такворян. Със специален плакет бяха отличени кметът Любомир Христов, зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров и техническият ръководител на фирмата изпълнител на ремонта на СУ „Тр. Симеонов“ Радослав Иванов.

На церемонията за приключването на ремонтните дейности присъстваха кметът Любомир Христов и заместниците му, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров, областният управител проф. Стефан Желев със своите заместници, общественият посредник Иван Капралов, началникът на РУО Светлана Милева, общински съветници, директори на училища и граждани.