Фестивалът „Шумла“ – празник за шуменци и гостите на града

В Шумен се провежда първото издание на Международния фолклорен фестивал „Шумла“. На сцената до Стария град днес се представиха самодейни състави от пенсионерски клубове, групи за автентичен фолклор и стари градски песни от цялата област. Според участниците провеждането на такива събития е необходимо, защото така се съхраняват българските традиции, музика, песенно изкуство, занаяти.

Събитието уважиха кметът на Шумен Любомир Христов, който заедно с екипа си и депутатите Димитър Александров и Румен Генов бяха на празника, разговаряха с посетителите и участниците в програмата. „Смятаме да продължим, да развием  фестивала и да го направим традиционен в културния календар на Шумен“, сподели Христов. Свои изпълнения представиха също и състави от Северна Македония, Румъния и Гърция. Те гостуват в Шумен по проекта „Гражданите за Европа“ на Община Шумен. Късно вечерта, след  20.00 часа Жулиета и Румен Иванови от Разград  представиха пред публиката обичая „Нестинарство“.

През двата дни на фестивала има демонстрации на старинни занаяти, както и ревю от автентични български фолклорни носии от почти всички етнографски област. Осигурен е безплатен транспорт за желаещите да станат част от веселието. Автобусите тръгват от сградата на Общината в 8.30, 9.15, 10.00 и 15.00 часа. Връщането е от спирката на комплекс „Стъклото“ в 17.00, 17.45, 18.30, 20.30, 21.00 и 21.30 часа. В събота последният курс за връщане е в 19.45 часа.