Остава висока заболеваемостта с COVID-19 в област Шумен

Да се актуализират въведените допълнителни противоепидемични мерки и да се удължи до 31 март 2021 г. срокът на сега действащите заради тревожното нарастване на заболелите с COVID-19 на територията на област Шумен. Това реши Областният кризисен щаб на свое заседание, което се проведе днес в зала 363 на общинската администрация.

На срещата, свикана от областния управител проф. Стефан Желев, присъстваха зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова, директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов и представители на общините от областта.

От 00.00 часа на 27.02.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021 г. носенето на предпазни маски става задължително при посещението на всички търговски обекти на открито. Това се отнася както за търговците, така и за клиентите на обектите.

От 00.00 часа на 01.03.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021 г. остават в сила действащите противоепидемични мерки: в училищата се преустановяват всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище; преустановяват се посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хората с увреждания на територията на област Шумен; забраняват се семейни и фирмени тържества с присъствие на повече от 15 души, организирането на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти, както и функционирането и посещението на пазари тип „битаци“.

По време на заседанието директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова информира, че положителните случаи в шуменска област вече са 316 на 100 000 души от населението, като се доближаваме до първо място в страната по брой заразени. Само през вчерашния ден са регистрирани нови 51 заболели, с което активните случаи в областта стават 723. На лечение в шуменската болница са 170 души.

Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че COVID отделенията на областната болница отново са пълни и от вчера се насочват пациенти към лечебните заведения в Търговище и Разград. По думите на д-р Костов ситуацията в Шумен е критична и трябва да се засили контролът по спазването на мерките.

В края на срещата областният управител проф. Стефан Желев отново призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки и да не пренебрегват своето здраве и здравето на околните. „Докато това не престане и не разберат всички, че спазването на мерките е важно за всеки, няма да се подобри картината“, заяви проф. Желев.

Skip to content