С тържествена заря-проверка ще бъде отбелязан Националният празник в Шумен

Със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и молебен за здраве и благоденствие на българския народ ще започне празничната програма на Община Шумен по случай Националния празник на България Трети март. От 10.00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“ архиерейският наместник отец Димитър ще отслужи църковната служба. След това в знак на признателност пред паметните плочи на шуменските опълченци в двора на храма ще се състои кратка церемония по поднасяне на венци и цветя.

Тази година заради пандемията с COVID-19 няма да има организирани масови тържества за празника, но по Телевизия Шумен от 11.00 часа ще бъде излъчена специална програма, посветена на 3 март. Тя ще започне с документален филм за Националния празник. В празничното издание на предаването „Добър ден, Шумен“ ще си припомним историята на строителя на паметника на връх Шипка Пеньо Атанасов – Бомбето. За него ще разкаже Анета Ангелова, която го е познавала лично. След това преподавателят по история в ШУ „Еп. Константин Преславски“ доц. д-р Стефан Минков ще говори за скритите страни на нашето освобождение. Празничната програма ще продължи с неизвестни факти за участието на Добри Войников като преводач в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. В предаването ще бъде представена изложбата „Благодарим за свободата!“ на Държавния архив в Шумен, която е посветена на поборниците и опълченците с шуменски корени, воювали за свободата на България. Ще бъде показана и фотодокументалната изложба на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, озаглавена „Освобождението на Шумен – 18 юли 1878 г.“. Освен на място в архива и библиотеката, експозициите ще могат да се разгледат и онлайн – на интернет страницата на Държавния архив и на сайта на РБ „Ст. Чилингиров“. В ефира на телевизията ще бъде излъчен празничният спектакъл „Памет българска“, който е специално подготвен по случай Националния празник. В него актьорите от шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Иванов и Кристина Хаджихристова ще представят поетична композиция по стихове от Иван Вазов, Христо Ботев, Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Иван Николов и Младен Исаев. Рециталът е заснет в къщите музеи „Панайот Волов“ и „Добри Войников“. Празничната програма на Телевизия Шумен за 3 март ще бъде качена и ще може да се проследи и онлайн в YouTube канала на Община Шумен.

За трета поредна година Община Шумен, Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Командването на шуменския военен гарнизон организират тържествена заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“. Ритуалът ще започне в 18.30 часа с участието на представителни роти от Шуменския гарнизон и курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС. В церемонията ще се включат и представители на патриотични организации. Членове на клуб „Култура за Шумен“ ще раздават на гражданите специално изработени картички с ликовете на видни възрожденци. Рецитал, посветен на 3 март, ще изнесат Пламен Недеков, Цветомир Йосифов, Дженер Якуб, Божидар Атанасов и Тодор Андонов от ателие „Терапевтичен театър“ към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен. Слово за Националния празник ще произнесе областният управител проф. Стефан Желев. Ще бъдат поднесени и венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

С оглед на епидемичната обстановка от общинската администрация призовават гражданите, които ще присъстват на ритуала, да спазват физическа дистанция и да носят предпазни маски, независимо, че събитието ще се състои на открито.

През деня на 3-ти март от 9.00 до 12.00 часа венци и цветя ще бъдат поднесени пред всички паметници и паметни плочи в Шумен и селата на общината, посветени на видни възрожденци и загинали за освобождението на България.

Skip to content