Освещаване на бойните знамена на Богоявление

Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон организират тържествен водосвет на Богоявление. Ритуалът по освещаване на българските бойни знамена и светини ще започне в 11.00 часа на 6 януари, неделя, пред сградата на Община Шумен. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“ в Шумен.

В церемонията ще участват представителни роти от Шуменския военен гарнизон. Водещ на ритуала ще бъде полковникът от запаса Мишо Йорданов. По традиция празникът на Йордановден започва в 9.00 часа със Света божествена литургия за здраве и блогополучие на българския народ, която ще бъде отслужена във всички шуменски храмове.

След освещаването на българските бойни знамена и светини пред сградата на общината кметът Любомир Христов ще присъства и на хвърлянето на Богоявленския кръст. Ритуалът ще се проведе от 12.00 часа на Шуменското езеро (до ресторант „Барбароса“) и е организиран от свещениците от църквата „Свети Три Светители“ в града. Оттам съобщиха още, че са осигурени медицински екип и спасители.