Полковник Мишо Йорданов: Бойните знамена са славата и честта на България

„Датата 6 януари, Богоявление, блести с особена светлина. На този ден по улиците на много градове, в които има гарнизони излизат бойните знамена на българската армия. Тези бойни знамена са славата и честта на България“, каза в словото си полк. Мишо Йорданов по време на освещаването на бойните знамена и светини на Богоявление в Шумен. Ритуалът се състоя пред сградата на общината с участието на представителни роти от Шуменския военен гарнизон, членове на клуб „Традиция“, на родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

Празничният водосвет отслужи свещеноиконом Красимир Капитанов, който поръси със светена вода знамената на Военно формирование 34200, копие на знамето на 7-ми Преславски полк, знамето на учебна база „Панайот Волов“, знамето на Ботевата чета, клубното знаме на родолюбивия комитет „Крум Страшни“, знамето на Борис и Симеон, на Калоян и Шишмановци, знамето на клуб „Традиция“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народните представители Димитър Александров, д-р Румен Генов и Иван Иванов, заместник-кметове, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, представители на общинското ръководство, на областната администрация, военни от шуменския гарнизон и граждани.

След тържествения водосвет на бойните знамена кметът Любомир Христов и народните представители Димитър Александров и д-р Румен Генов поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 171 години от рождението на бележития революционер.

Празникът продължи с ритуала по хвърляне на Богоявленския кръст в Шуменското езеро, който се организира за първи път в града.
Кръста извади 27-годишният пожарникар Стефан Митев, а в ледените води на езерото се хвърлиха общо девет мъже.