Осветиха бойните знамена в Шумен

С водосвет и военен ритуал за освещаване на бойните знамена на формированията от Шуменския гарнизон бе отбелязан празникът на Богоявление днес в Шумен. Така за поредна година беше спазена традицията православната църква да благослови армията и нейните знамена, символ на бойния дух на българските воини. Свещеноиконом отец Красимир Капитанов от храма „Св. Три Светители“ отслужи тържествен водосвет.

На ритуала днес присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов и заместниците му, народните представители д-р Румен Генов от ГЕРБ и Иван Иванов от БСП, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, деканът на военния факултет полк. Дилян Димитров, ръководители на държавни и общински институции и общественици.

Ритуалът по освещаването води началото си от времето на цар Симеон Велики, когато през далечната 917 година преди битката при Ахелой бойните знамена били поръсени със светена вода за победа. Знамената са светини, защото върху тях е изобразен светият кръст и са изписани свещените думи – „С нас е Бог“. Традицията продължава до днес, макар и с прекъсвания. Спряна е през вековете на османското владичество. След Освобождението е възстановена и продължава до 1946 г. После пак е прекъсната, връща се отново през 1992 година и оттогава до днес се провежда неизменно независимо от времето и климатичните условия.

След церемонията по освещаването на бойните знамена кметът Любомир Христов поднесе цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в ПГМЕТТ “Христо Ботев” по повод 172 години от рождението на българския революционер. По-късно той присъства и на ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в ледените води на шуменското езеро. 24-годишният курсант във военното училище в Шумен Симеон Димитров извади кръста. В студените води на езерото днес скочиха 19 млади мъже, а Любомир Христов поздрави лично победителя в мъжката надпревара. Кръстът бе осветен от отец Иван от храма „Свети Три Светители“.