ВиК ремонтите ще започнат на 17 януари

Отстраняването на авариите по водопровода от язовир „Тича“, който захранва с питейна вода Шумен, Велики Преслав и Търговище, се отлага за края на следващата седмица – на 17 и 18 януари. Предложението направи кметът на Шумен Любомир Христов, а решението беше взето със съгласието на кметовете на Търговище и Велики Преслав и останалите участници в днешното заседание при областния управител на Шумен Стефан Желев по повод предстоящите ремонтни дейности. На него присъстваха още управителят на ВиК Шумен Илиян Илиев, управителят на ВиК Търговище Явор Миланов, представители на здравни и социални заведения, на полицията и военните.

Изпразването на системата ще започне в нощта на 16 януари, четвъртък, срещу 17 януари, петък. Необходими са по 12 часа за източване и пълнене на  системата. Подаването на вода за Шумен ще започне в неделя, на 19 януари.

Промяната в датите беше приета с аргумента, че така няма да се създадат проблеми в детските ясли, в градините и училищата, докато Шумен, Велики Преслав и Търговище са без вода. Кметът поиска да разбере също дали е възможно ремонтите да се извършват на етапи, но по думите на управителя на ВиК Шумен Илиян Илиев за съжаление няма работещи кранове по трасето, което да позволи да се работи по участъци. На въпроса защо се е стигнало до тази ситуация кметът не получи отговор. Христов поиска от ръководителите на водните дружества добре да преценят силите и възможностите си сега и да осигурят нужния брой екипи за работа. Да се обходи цялото трасе, да се отвори достъп до всяка шахта, която предстои да се ремонтира. Той предложи също да бъде организирана и нова среща на 15 януари, следващата сряда, за да се доуточнят последно действията на институциите.

Ще се ремонтират най-големите и неотложни аварии по водопровода. Ще бъдат ангажирани всички възможни ресурси от хора и техника на ВиК Шумен. Очаква се да бъдат отстранени над 20 аварии, обясни управителят на водното дружество Илиян Илиев. Шумен, Велики Преслав и селата от областта, които  се захранват от язовир „Тича“, ще останат без вода за 36 часа, а Търговище – за 12 часа. Общо 9 екипа ще работят, като три са от Търговище. Това се прави за първи път през годините, т.е. за първи път двете дружества работят заедно по аварии, допълни управителят на ВиК Търговище Явор Миланов. Ако обаче температурите паднат много под нулата, ремонтът ще се отложи, бе съобщено още на срещата.

Осигуряването на водоноски става при специален и доста сложен режим, обясниха началникът на гарнизона полк. Добромир Добрев и шефът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, затова този вариант отпада. В петък, на 10 януари, ще излязат резултатите от пробите на 11-те местни водоизточника в Шумен, за да е ясно какви са показателите на водата в тях и дали може да се използва. Предстои регистрирането на още пет във Велики Преслав, каза още Калоянова. Директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов увери, че болницата и онкодиспансерът в Шумен разполагат със запаси от вода за три денонощия. От Търговище и Велики Преслав заявиха, че имат готовност да осигурят необходимите количества. Социалните заведения също трябва да се запасят с вода за битови нужди. Чрез социалния патронаж потребителите ще бъдат информирани и ще бъде осигурена вода на възрастните и трудноподвижните хора, каза кметът на Шумен.