„От Игнажден до Коледа“ – пресъздаване на обичаите в къща музей „Панайот Волов“

Традиционният празник ще събере отново в музея децата на Шумен, за да станат съпричастни с тайнствата на най-хубавите християнски празници – Игнажден, Бъдни вечер и Рождество Христово, Коледуване и Нова година. В пресъздадената обстановка на празничния български дом те ще научат и малко известни факти за обичаите и ритуалите от Шуменския край, съпътствали от далечни времена до наши дни най-хубавите семейни и народни коледни моменти. Ще научат за символиката на всичко сложено на трапезата през тези празници и ще опитат от вкусната Боговица.

Тази година акцентът на празника е приятелството. Малко известно е, че в Шуменския край точно на Игнажден се е извършвало едно от тайнствата на старите българи – Побратимяването. Обредният обичай, известен под името побратимство или побратимяване, се състои в това, две личности – мъж или жена, чужди по кръв, след извършването на обреда стават помежду си духовни братя или сeстри, което важи в техните отношения и в отношенията на техните деца като кръвно родство. Този позабравен днес обичай носи важни послания и е имал роля в живота на нашия народ. А децата от СУ „П. Волов“ ще се „побратимят“ със свои връстници от Центъра за специална образователна подкрепа в Шумен и ще си поднесат коледни подаръчета и много настроение. Празникът на приятелството ще продължи с фолклорно-музикална програма, изнесена от малките народни певци от формация „Перуника“.

Всички ще станат съпричастни на ревюто „Шуменска багреница“ на възстановени носии от Шуменския край. Млади коледари ще нарекат за всекиго здраве, берекет и благоденствие.