Откриха новото кръгово кръстовище на улица „Петър Парчевич“

Кметът на Шумен Любомир Христов и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров откриха днес новото кръгово кръстовище, изградено на пресечката на ул. „Петър Парчевич“ с ул. „Васил Априлов“ в близост до МБАЛ-Шумен. Те инспектираха и благоустрояването на района по ул. „Петър Парчевич“ в участъка от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Васил Априлов“. На обиколката присъстваха и зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова, секретарят на общината Диян Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията“ в администрацията Валентина Йорданова и журналисти.

Пред представители на медиите Любомир Христов коментира, че кръговото кръстовище е с диаметър 15 м., с една лента за движение на автомобили. Предстои в центъра на кръстовището да се засадят цветя и да се оформят различни фигури. „Надявам се, че с изграждането на кръговото кръстовище ще се облекчи натовареното движение и ще се намалят пътните произшествия в района“, каза Христов. Той допълни, че са обозначени и са осветени с LED лампи 9 пешеходни пътеки по ул. „П. Парчевич“ и около кръговото кръстовище.

По ул. „Петър Парчевич“ е извършено цялостно преасфалтиране, разширено е уличното платно, положена е пътна маркировка, изградени са нови тротоари и бордюри. Старото улично осветление е подменено с нови енергоефективни LED лампи, оформени са и 57 паркоместа по улицата. Други 25 места за паркиране са обособени по ул. „Софроний Врачански“, а още 17 са направени по ул. „Братя Миладинови“. Паркирането там ще бъде безплатно както за живеещите в района, така и за гражданите, които посещават здравните заведения.

Обозначени са и места за таксиметрови автомобили и за превозни средства на хора с увреждания. Предвижда се да се изградят и станции за зареждане на електромобили. В района са засадени и 45 нови дръвчета от вида кълбовиден клен, шестил, аризонски кипарис и др., както и 20 кълбовидни туи. На мястото на старата поща е поставена нова сграда, която ще бъде със същото предназначение и ще обслужва гражданите.

Цялостният ремонт е на стойност 450 000 лв., които бяха отпуснати от Министерския съвет в края на 2018 година. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Обединение „Шумен 2019“ ДЗЗД.

Skip to content