Паметникът „Създатели на българската държава“ отново се превръща в сцена на изкуствата

Спектакълът “Curiosas по време на Романтизма”(Жените по време на  Романтизма)  гостува в Шумен. Той ще бъде представен на открита сцена на паметника „Създатели на българската държава“ на 12 септември от 20.00 часа. В него участват актрисата Йоана Буковска – Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и балетистът Росен Канев.

Три дами, утвърдени имена в три различни изкуства (музика, танц, поезия), се обединяват, за да представят творчеството на едни от най-големите творци от епохата на Романтизма. „Чрез изкуствата си се опитахме да покажем една своеобразна симбиоза между музиката на четирима от най-значимите композитори на Романтизма – Ф.Шопен, Ф.Лист, П.Й. Чайковски, Ф.Шуберт и поезията на Емили Дикинсън, Анна Ахматова и Мара Белчева, да пресъздадем духа на епохата и мястото на жената в духовния свят“, обяснява Надежда Цанова.

“Curiosas по време на романтизма” се реализира с подкрепата на Министерството на културата, Община Шумен, Фикосота ООД и Музикална къща “Престо”.

Входът е свободен. За всички желаещи да посетят спектакъла общината осигурява безплатен автобусен транспорт. Часовете на тръгване и връщане ще бъдат съобщени допълнително.

Eкипът предвижда да заснеме представлението и в района на Мадарския конник. Намерението на създателите му е то да бъде качено на различни интернет платформи, чрез които да достигне по-бързо и по-лесно до публиката в ситуацията на пандемия и заедно с това да популяризират глобалния символ на България. Избрат Мадарския конник, защото мястото е магнетично и много зареждащо. Още при първото си онлайн излъчване след представлението в София, видеото достига изключително широка аудитория (над 7 хил. зрители). Това ни мотивира да продължим да го развиваме, да го представим на различни места в страната и по различни начини – на живо пред публика и онлайн“, споделя пианистката Надежда Цанова, която е родственичка на именитите музикални творци от Шумен Веселин и Андрей Стоянови.

Skip to content