В ход е организацията на новата учебна година в община Шумен

Предстои ни различна нова учебна година заради пандемията, съобщи днес пред журналисти зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. „В тази ситуация обстановката наистина е доста сложна, но училищните ръководства имат готовност да направят необходимата организация, да създадат екипи, които да следят за спазването както на вътрешните си правила, така и на разпоредбите на здравния и образователния министър“, каза още той на брифинг в общината и изрази надежда, че системата ще справи. „Имаме готовност да започнем обучение в присъствена форма – осигурени са хигиенни материали, почистващи и дезинфекциращи препарати, както и предпазни средства. При необходимост училищата ще преминат отново към електронна форма на обучение“, обясни още зам.-кметът.

Въпреки че по-голямата част от училищата в Шумен работят вече на едносменен режим, разговаряме с училищните ръководства при възможност да се премине отново към двусменно обучение във връзка с COVID-19.  Насоките на МОН са да се ограничи кабинетната система и учебните занятия да се провеждат в класни стаи.

Найден Косев запозна представители на медиите и с по-конкретни данни за новата учебна година – 2020/2021. Към 1 септември в училищата са записани 8290,  разпределени в 361 паралелки. Записаните към 1 септември първокласници са 710. Децата в подготвителните групи в училище са 48, разпределени в 3 групи както и през миналата година.

В ЦПЛР – ОДК и УСШ ще бъдат обхванати в различни извънкласни форми около 2300 ученици. В средношколските общежития са записани 230 ученици.

Към днешна дата в основните училища в селата на община Шумен се очертават 22 самостоятелни маломерни паралелки и 5 слети паралелки в ОУ „П. Волов“, с. Мадара – 3 и ОУ „В. Левски“, с. Градище – 2.

12 училищни автобуса, в това число и два съвсем нови, които общината получи през миналата година, ще превозват учениците към средищните и обединените училища. Здравните кабинети в училищата и детските градини са 40, които се обслужват от 50 медицински специалисти.

Извършените текущи ремонти са за близо 460 000 лева, осигурено е и необходимото финансиране за издръжка на учебните заведения и центрове за подкрепа и личностно развитие.

Skip to content