По-активна разяснителна работа сред населението за ваксините срещу COVID-19  поиска кметът на Шумен

Кметът Любомир Христов свика днес Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от COVID-19. Заседанието е във връзка с изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19  и се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“. Освен ръководителите на лечебните заведения и членовете на щаба в него взеха участие и представители на медиите, общопрактикуващите лекари, пенсионерските клубове, социалните служби и центрове, религиозните общности, кметовете на населените места в общината и здравните медиатори в ромските квартали.

„Още преди близо месец, притеснени от спада в интереса към имунизацията срещу COVID-19, обсъдихме възможността мобилни екипи на РЗИ да посещават на място в предприятията и различните институции желаещите да се ваксинират. Може би заради топлото време и намаляващия брой заразени обаче броят на желаещите продължава да намалява. Поканихме ви на това работно заседание, за да решим какви мерки още да предприемем и да потърсим и вашето съдействие в този процес,“ каза в началото на срещата кметът Христов.

Директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова обясни, че  инспекцията има възможност да организира мобилни екипи по селата и кварталите, както и срещи, в които да се разясни ползата от имунизацията срещу COVID-19. „Изоставаме с над 2% от средния процент ваксинирани за страната. Организираме тази среща, за да ни съдействате за разпространение на точна и вярна информация за ваксините“, обърна се началото на заседанието д-р Калоянова към присъстващите. „Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция, затова е добре да се ваксинирате, обясни тя. „Мит е, че ваксината е опасна и че чрез нея може да се заразите с коронавирус.“ Тя напомни, че през миналата седмица РЗИ-Шумен разпространи листовка, в която са дадени отговори на най-често задаваните въпроси за ваксинирането срещу COVID-19.  Справка от Регионалната здравна инспекция показва, че на територията на общината са поставени 17 580 дози ваксини на общо 10158 лица, от които 16 040 дози – в град Шумен на 9 242 лица.

По думите на зам.-кмета по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова личният пример е от огромно значение. „Всички ние тук сме ваксинирани и можем да говорим освен като специалисти и като хора, които вече са имунизирани.  Няма по-убедителен аргумент от това, ваксинирам се, защото съм загрижен за собственото си здраве,“ каза зам.-кметът.

На заседанието на Щаба беше взето решение по искане на кметовете на населени места и на ромските медиатори да се проведат информационни срещи по места, както и да бъде организирана ваксинация с мобилен екип на РЗИ.

Skip to content