Почит в Деня на народните будители

Днес шуменци честваха Деня на народните будители. Стотици граждани, деца и ученици се събраха пред паметника на един от най-големите благодетели и възрожденски дарители Нанчо Попович в градинката пред Народното читалище “Добри Войников-1856”,за да изразят своята признателност към делото на просветители, книжовници, революционери и строители на нова България. Кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на ШУ “Еп. К. Преславски” проф. Георги Колев, полк. доц. Дилян Димитров, декан на шуменския факултет към НВУ „Васил Левски“, представители на културни и просветни организации, на общинската и областната администрация бяха сред гостите на тържеството.

Първи ноември е празник на народните будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи – далечни и близки строители на съвременна България. През цялата си вековна история българите се прекланят пред своите духовни водачи, припомни в словото си днес директорът на ППМГ „Нанчо Попович“ Вилиола Любенова. „Народните будители са не само просветители, учители и учени, но и далновидни държавници, посветили живота си на напредъка на нацията. От епохата на Възраждането Шумен винаги е бил средище на книжовност и  знание. „Помогни ми да те возвися“ е написал на едно от школата в Котел възрожденски даскал. „Бог въздига човека, който Го търси, учителят въздига ученика си, родителят – детето си. Единият низхожда, другият се въздига, за да се срещнат протегнатите ръце.“ Най-важното послание на днешния ден е не само да помним нашите народни будители, не само да ги честваме, а най-вече да не преставаме да протягаме ръце към тях, за да ни възвисят духовно,“ каза още Вилиола Любенова.

Възпитаници на СУ „Сава Доброплодни“ и Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК в Шумен изнесоха празнична концертна програма. С воински почести на представителните части на Шуменския гарнизон бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович – общественик и крупен дарител за шуменското образование.