Любомир Христов и посланикът на Унгария г-жа Текла Харангозо откриха обновената къща-музей „Лайош Кошут“

Кметът на община Шумен и извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас госпожа Текла Харангозо откриха обновената къща-музей „Лайош Кошут“.

Комплексът е изцяло реновиран и вече посреща посетители в една модерна и много по-привлекателна обстановка, каза при откриването Любомир Христов. „Радвам се да Ви посрещна точно тук, в тази сграда, която е символ на нашето приятелство,“ – с тези думи кметът Христов поздрави Нейно превъзходителство г-жа Харангозо.  По думите й показателно е, че това се случва в Европейската година на културното наследство. Обновяването на музея е резултат от съвместните усилия на българската и унгарската държава и най-хубавото е, че нашите две страни успяват да запазят добрите културни взаимотношения вече десетилетия наред, да ги укрепят и развият, каза на тържеството г-жа Харангозо.

Ремонтът е на стойност 40 000 лева, като малко повече от половината са предоставени от унгарската държава, а останалите 14 хил. лв. – от община  Шумен. Подменени са покривите на старата и новата сграда, ремонтирани са санитарните възли, осъвременени са интериорът на експозиционните помещения и конферентната зала, изградена е нова библиотека, закупени са нови столове. Сградата се стопанисва от Регионалния исторически музей и по думите на директора на музея Даниел Руменов реновирането на сградата става в навечерието на 70-годишнината от създаването на музейната сбирка през 1949-та година.

В празничната програма по случая се включиха младите изпълнители Хелга Дебцени-Киш и Кристиан Дьомен, студенти в Музикалната академия „Ференц Лист“, които пристигнаха специално за откриването. Импровизираният концерт създаде много приятелска атмосфера с изпълненията на цитра по мотиви от народна музика, джаз и съвременна музика. Ученици от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ поздравиха гостите на унгарски език и с унгарски песни, които те са научили под ръководството на лектора по унгарски език и култура Шарлота Папай.