Празничен ритуал по повод 9 май

Шуменци поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци по повод 9 май – Деня на Европа и Деня на победата. В церемонията на площад „Кристал“ участваха кметът Любомир Христов, народните представители Илтер Бейзатов, Димо Георгиев и Иван Иванов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на военните формирования от Шуменския гарнизон, на политически, просветни и обществени организации, граждани.

9 май е денят, който Европа чества като ден на мира и единството. В обръщението си към гражданите водещият на церемонията Стилиян Стоянов припомни, че на тази дата се затваря една от най-тежките страници в историята на Европа и се поставят основите на моста, по който пренасяме изконните човешки ценности, отстоявани с цената на милиони човешки животи и превърнали се в устои на съвременна Европа – ценности като мир, хуманизъм, демокрация, свободата да избираме в какво да вярваме, да обичаме, да празнуваме, да възпяваме.

С химните на обединена Европа и на България в изпълнение на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ завърши ритуалът по отбелязване на 9 май в Шумен.

По-рано кметът Любомир Христов награди победителите в ученическата щафета “Европа”. Във възрастовата група от 5 до 7 клас най-бързи бяха възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“, на второ място останаха участниците от 9 ОУ „Панайот Волов“, трети – от 6 ОУ „Еньо Марковски“. Състезателите от 9 ОУ “Панайот Волов” са победители във втората възрастова група – от 8 и 9 клас, след тях се класираха учениците от ПЕГ „Никола Вапцаров“, трети са състезателите от СУ „Сава Доброплодни“.  Отборът на Професионалната гимназия по икономика беше единствен участник в последната възрастова група.

Skip to content