Преглед на музейните анимации организира РИМ – Шумен

Второто издание на инициативата ще се състои от 28 юни (петък) до 29 юни (събота). То е посветено на 115 години от основаването на културната организация и в него ще вземат участие специалисти от музеи от цялата страна, както и университетски преподаватели. В два панела – теоретичен и практически, ще бъдат проследени дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи с акцент върху образователните програми. Официалното откриване на прегледа на музейните анимации е в 13.00 часа, петък, в Лекционната зала на музея. След него, под формата на доклади и презентации, специалистите ще споделят своя опит в тази насока.

В съботния 29 юни, в откритите площи около сградата на музея, ще бъдат показани анимации и атракции, развивани в музейна среда. Ще бъдат демонстрирани различни възможности за интерактивна работа с посетители и най-вече с деца – една от основните групи публики, важни за всеки музей във функцията му не само на пазител на артефакти, но и като образователна организация.

РИМ – Шумен ще представи анимации, насочени към най-малките посетители на централната експозиция и къщите музеи „Панайот Волов“ и „Добри Войников“. Колиба от мамутски кости ще сглобяват от Регионалния исторически музей в Русе, времето както в древността ще измерват специалистите от РИМ – Кюстендил  възрожденски урок по взаимоучителната метода ще проведат от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

От Етнографския музей на открито „Етър” ще припомнят някои домания занаяти, като майстор ще работи и обучава на грънчарско колело, ръчно текстилно печатане ще покажат от Националния политехнически музей – Музей на текстилната индустрия, рибарски мрежи ще плетат от РИМ – Бургас, каква е тайната на качамака ще разкрият музейни специалисти от Историческия музей в Исперих, а детски игри от социализма са подготвили специалистите от Регионалния исторически музей – Варна. Всички демонстрации в събота, 29 юни, ще бъдат със свободен достъп.