С тържествена заря-проверка завършиха честванията на 3-ти март в Шумен

Кулминацията на честванията по повод Националния празник на България – Трети март  беше поставена с тържествена заря-проверка, която започна тази вечер в 18.30 на площад „Кристал“. Стотици шуменци, много млади хора, родители и деца дойдоха, за да видят ритуала, посветен на празника.

Полк. Емил Симеонов, началник на шуменския гарнизон и командир на военното формирование 34 200, прие почетния строй от представителните батареи и отряд от ученици в присъствието на кмета Любомир Христов, народни представители и областния управител проф. Стефан Желев.

На площада бяха строени три блока курсанти от Факултета “Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет “Васил Левски” и един блок от ученици в 10 и 11 клас на СУ “Сава Доброплодни”, ППМГ “Нанчо Попович” СУ “Йоан Екзарх – Български” и СУ “Панайот Волов”.

В словото си областният управител Стефан Желев припомни, че днес отдаваме почит пред онзи велик избор „Свобода или смърт“, белязал Българското освобождение. „За нас, българите, този празник е неотменна част от нашето съвремие, неговата сила е втъкана във всеки от нас чрез кръвта на нашите предци. Трети март е клетва за вярност пред заветите на Ботев и Левски. Затова днес, на националния ни празник, ние осъзнаваме своя дълг на почит към дедите ни, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България“, каза още Желев. „Дълбок поклон пред величието на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България!“

По време на церемонията бе отдадена почит на великите владетели на България и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха запалени  жертвеници и вечният огън – символи на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини, паднали за Отечеството. От името на признателните поколения бяха поднесени венци и цветя.

Капитан Стефан Георгиев командва тържествената заря-проверка под звуците на Градския духов оркестър “Михаил Биков”. С едноминутно мълчание на колене беше почетена паметта на загиналите за отечеството. На финала мощна заря освети небето над Шумен.