Със заупокойна молитва и молебен за здраве започнаха честванията за 3 март в Шумен

В памет на загиналите за свободата на отечеството и в знак на дълбока признателност към тяхната саможертвата архиерейският наместник отец Димитър и свещеници от храма отслужиха заупокойна молитва и молебен за здраве в църквата „Св. Вознесение Господне“ в Шумен.

Кметът Любомир Христов, народните представители Димитър Александров и Румен Генов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник- кметове, общински съветници и граждани дойдоха в храма, за да почетат паметта на героите на българската свобода.

„Няма нищо по-желано от това, човек да бъде свободен. Нашите предци са носили това желание и тази надежда 500 години в сърцата си. Нашият дълг днес е да тачим миналото и тяхната саможертва, но и да направим така, че да пребъде българското, езикът ни, вярата ни и да живеем с надеждата, че вървим по прав път“, каза в обръщението си присъстващите отец Димитър.

По традиция венци и цветя бяха поднесени пред трите паметни плочи на шуменските опълченци в двора на храма. На ритуала неизменно присъства и Анастасия Стойкова, внучка на опълченеца Васил Тонев Преславски, участвал в Шеста дружина при боевете на Шипка. Като скъпа реликва всяка година на трети март тя носи портрета на своя дядо и го полага сред цветята, с които са отрупани плочите на шуменските опълченци.

Празничната програма продължи с концерта „Свободата …  . Святата!“ на ДФА „Мизия“ от Търговище, който тази година беше поканен от Община Шумен да се включи в празничните прояви по случай националния празник на България. Техните песни, танци и инструментални изпълнения на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ направиха емоцията на празника още по-силна.

По-късно вечерта, от 18.30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще започне тържествена заря проверка.