С тържествена заря-проверка завършиха честванията на 3-ти март в Шумен

Тържествената заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци събра много граждани на площад „Кристал“ на традиционния ритуал по повод Националния празник. Рецитал, посветен на Трети март, изнесоха Пламен Недеков, Цветомир Йосифов, Дженер Якуб, Божидар Атанасов и Тодор Андонов от ателие „Терапевтичен театър“ към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен.

Полк. Добромир Добрев, началник на шуменския гарнизон и командир на военното формирование 34 200, прие почетния строй от представителните батареи в присъствието на кмета Любомир Христов, народни представители и областния управител проф. Стефан Желев.

На площада бяха строени три блока курсанти от Факултета “Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет “Васил Левски” и един блок от членове на  Регионалния клуб „Традиция“ в Шумен,  СНЦ „Жива история“, Родолюбив комитет „Кан Крум Страшний“ и Родолюбив комитет „Кан Каран Крум Страшний“.

Слово по случай Трети март произнесе областният управител Стефан Желев. „Този ден е сред най-значимите дати в българската историческа летопис, превърнал се в символ на възкресението след многовековната борба на нашия народ за възстановяване на българската държава. Нека да съхраним възрожденския плам на нашите предци, силата на духа им, непоколебимата им вяра и безкористна любов към Отечеството.  Нека не забравяме святата им жертва и да градим днешния ден с усърдие и родолюбие, с мъдрост и надежда за бъдещето на страната ни“, призова в словото си той.

По време на церемонията бе отдадена почит на великите владетели на България и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха запалени жертвеници и вечният огън. От името на признателните поколения бяха поднесени венци и цветя.

Под звуците на маршове, изпълнени от Градския духов оркестър “Михаил Биков” с диригент Христо Атанасов, лейтенант Димов от военния факултет командва тържествената заря проверка. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за отечеството. В края на церемонията мощна заря освети небето над Шумен.

 

 

 

Skip to content