Санкции за нарушителите на забраните в извънредното положение

Със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов се затварят за движение на превозни средства пътят от местността „Кьошковете“ в посока към комплекс „Стъклото“ и обходният път от района на пожарната към паметника „Създатели на българската държава“. На двата входа към Природния парк „Шуменско плато“ ще бъдат разположени постове, които ще следят за спазване на заповедта на кмета, включително събота и неделя. Целта е да се ограничат масовите събирания на хора на територията на парка.

Във връзка със зачестилите случаи на нарушение на въведените противоепидемични мерки, с които се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни, детски площадки и съоръжения на открити и закрити места, кметът разпорежда да бъде засилен съвместният контрол от общинските инспектори, служителите от ОД на МВР и РЗИ. Ще се проверява стриктното спазване на забраната повече от двама възрастни да не се събират на открити и закрити обществени места, както и да не се струпват заедно големи групи от хора на открито и в закрити помещения. При неизпълнение на мерките на нарушителите ще се налагат предвидените в Закона за здравето глоби в размер на 5000 лева.

От общинската администрация отново призовават гражданите да бъдат много по-отговорни в поведението си и по-дисциплинирани, да спазват наложените ограничения, свързани с извънредното положение. От нас зависи дали ще успеем да овладеем разпространението на заразата и да опазим живота и здравето си.

 

Skip to content