Съвременен поглед към посланията в Библията

Поредица от прояви във връзка със 150  години от издаването на „Цариградската“ или „Славейковата“ библия организират Сдружение „Извор за бъдеще“, Университетското издателство „Свети Климент Охридски“ и Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

Изложба, книга и филм ще представят историята на превода на Петко Славейков на Библията и нейното издаване на български език през 1871 г. В специално изградена шатра пред ДКТ „Васил Друмев“ е подредена изложба, посветена на вечната книга. Текстови материали и интерактивна стена представят интересни сентенции от Свещеното писание, както и това, че „Цариградската“ библия изиграва голяма роля за утвърждаването на българския книжовен език.

От 19.00 часа тази вечер ще бъде показан интерактивният филм, озаглавен „Битката за кутията“, в който две групи младежи, дванадесетокласници дебатират да се отвори ли кутията на историята. През техните очи зрителите ще научат много интересни истории и факти. Прожекции на филма ще има и през следващите три дни в Шумен, до събота, включително, също от 19.00 часа.

Ще бъде представена и книгата на издателството на Софийския университет „150 години „Славейков“ превод на Библията“. Всеки посетител ще получи като подарък специалното издание, в което български учени обясняват ролята на Библията в нашата история.

 

Skip to content