Шумен е домакин на юбилейните XXV-ти Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“

От 4 до 7 април в Шумен ще се проведат юбилейните 25-ти Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 185-годишнината от рождението на Добри Войников и на 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България. Програмата на фестивала бе представена на пресконференция днес от Деница Узунова, диригент на хор „Бодра песен“. На брифинга присъстваха и Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в общината и Мария Йорданова, директор на ЦПЛР – ОДК Шумен.

Мащабната културна инициатива ще се проведе в рамките на три дни и на две сцени, съобщи Десислава Златева. Тя поясни, че за провеждането на фестивала общината е заделила около 20 000 лв.

Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ са най-старите в България и са единственият хоров фестивал в страната, който 48 години не е прекъсвал своето развитие, подчерта директорът на ЦПЛР – ОДК Мария Йорданова. Тя допълни, че в юбилейното 25-то издание на фестивала ще участват девет хорови формации от България от градовете Шумен, Варна, Бургас и Котел, а от чужбина – състави от Румъния и Гърция. Шумен ще бъде представен от детски хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова и от представителния хор при СУ „Сава Доброплодни“ с диригент Христина Костадинова. Около 300 души е броят на хористи, диригенти, пианисти и официални гости, които ще присъстват в дните на празниците.

По думите на Деница Узунова, ръководител на хор „Бодра песен“, едно от нещата, което привлича интереса на участниците е хоровото ателие, в което заедно с шуменската симфониета ще бъде представена новата хорово-симфонична творба – „Младежка меса“ от младия словенски композитор Тине Бец. Тя допълни, че произведението е написано специално за хор „Бодра песен“ и ще бъде изпълнено за първи път на гала-концерта на 6 април.

За първи път в изданията на празниците ще има и църковен концерт на 7 април, рождената дата на проф. Венета Вичева, от 10.00 часа в храма „Свето Вознесение“. В него ще се включат детският хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК Шумен, Детският хор „Хорал“ при Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, гр. Варна, Младежкият хор при Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас, Детският хор „Фантазия“ при Двореца на децата, гр. Васлуи, Румъния и Смесеният хор „Орфей“ при Гимназията по изкуствата „Hariclea Darclee”, гр. Браила, Румъния. За концерта в града ще пристигне и Негово Високо Преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще благослови участниците.

Тържественото откриване на фестивала е на 4 април, четвъртък, от 17.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В 17.50 часа във фоайето на театъра ще бъде представена изложба със снимки, афиши и програми от изданията на хоровите празници, посветена на юбилейното 25-то издание на фестивала. В 18.00 часа започва и концертът с участието на детския хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК Шумен, младшия състав на хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова и народния хор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел с диригент Димитринка Динева. За поредна година ще бъде връчена и наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“. В рамките на фестивала на 5 април от 16.00 часа в изложбената зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще се проведе и творческа среща с композитора проф. Николай Стойков. По време на срещата ще бъде представена и монографията „Хоровите послания на Николай Стойков“ с автор Николина Кротева.

Гости на 25-то издание на хоровите празници ще бъдат Жан Пиер ван Авермаат, генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз, проф. Златина Делирадева, водещ хоров диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, проф. Христо Кротев – диригент и преподавател в Американския университет в България, д-р Николина Кротева, пианист и хормайстор, Яна Делирадева, диригент и първи носител на наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“, Милка Толедова, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив, проф. Николай Стойков, композитор и ученик на Панчо Владигеров, Ганчо Ганчев, хоров и оркестров диригент на Варненската детско-юношеска опера, на Варненския камерен оркестър и на Смесена вокална група към ИУ – Варна. Гост е и шуменецът Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Той е член на журито, което ще присъди наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“ и Мануела Манчева, автор и водещ на предаването за хорова музика „Кантате, юбилате“ по БНР.

ХХV-те Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Шумен и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Съорганизатори са Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз и ЦПЛР – ОДК Шумен. Входът за зрители е свободен.