Шумен отбеляза 183 години от рождението на Апостола и 142 години от освобождението на града

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски шуменци отбелязаха 183 години от рождението на Апостола на свободата и 142 години от освобождението на Шумен.

В церемонията се включиха кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

В словото си д-р Антония Панева, началник на Държавния архив в Шумен, припомни, че има два начина да дадеш живота си за родината. „Единият е да загинеш в борбата за свобода, както са сторили Левски, Ботев и всички други, отдали най-ценното, което притежават, за да можем днес да се наречем свободни българи. Вторият начин е много по-незабележим. Всъщност, може би и никой не го възприема така. Това е малко по малко, ден след ден да работиш със съзнанието, че правиш нещо за България.“  Тя цитира една от често повтаряните мисли на Левски „Нашето драгоценно Отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. И всички ние ще бъдем достойни наследници на нашите предци, ако всеки от нас ден след ден, малко по малко, отдавайки живота и времето си градим България.

„И нека това да е тази България, за която нашите деди са мечтали!“, завърши обръщението си към шуменци Антония Панева.

Празничният ритуал днес се организира от Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон. Честването на празника продължава от 20.00 часа на лятната сцена в парк „Студентски“, когато започва празничният концерт „Бойна слава“ на Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

Skip to content