Шумен почете героите на Съединението

С полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ в Шумен беше почетено делото на героите, подготвили и осъществили на днешния ден преди 136 години Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„В историческия път на България има събития, които народната памет неизменно пренася през вековете. Днес отбелязваме една от тези дати, които завинаги остават вписани със златни букви в националната ни история. Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 136 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност, с народния стремеж за справедливост“, заяви в словото си по време на церемонията Стилиян Стоянов от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Той подчерта значимостта на Съединението като акт. „Най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни е, че българският народ успява тогава, когато е обединен, когато има национален идеал, когато дръзва да кове сам съдбата си, когато има истински лидери, които вървят редом с него и следват волята му. Съединението на означава единомислие, а вслушване в аргументите на другия. Съединението означава да работим заедно и задружно, всеки според силите си за по-доброто бъдеще на България“, отбеляза още в словото си Стилиян Стоянов.

Венци и цветя в знак на признателност положиха кметът на града Любомир Христов, народните представители Николай Христов и Хамид Хамид, областният управител Валентин Александров, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на държавни, просветни, обществени, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

По-късно през деня възпоменателна церемония се състоя и пред паметната плоча в местността Марашката кория. Там преди 136 години е взето съдбовното решение княз Александър Батенберг да оглави съединението на „двете Българии“. В програмата взеха участие изпълнители от групата за автентичен фолклор към НЧ „Христо Ботев-1907“ в село Мараш, които изпяха две народни песни. След това пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя от кмета Любомир Христов, представители на просветни, обществени, военно-патриотични огранизации, политически партии и от жители на града и на село Мараш.

Skip to content