Шумен почете героите на Съединението

Шуменската общественост отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя на признателност към делото на героите, подготвили и осъществили обединението на нацията.

Венци на паметника положиха кметът на града Любомир Христов, заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, депутатите Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов, областният управител Стефан Желев,председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, представители на държавни, просветни, обществени, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

„Съединението зачеркна Берлинския диктат“, заяви в словото си си подполковник Цоню Цонев, заместник-декан на факултет „Артилерия ПВО и КИС“, към НВУ „Васил Левски“. Той посочи, че събитието от 6 септември 1885 година дава ценни поуки не само на бъдещите поколения, но и на държавите, които със своето влияние, военна и икономическа мощ определят световния ход на историческото развитие. „И тези поуки се състоят в това, че колкото и да са могъщи тези велики сили, мощта им не е достатъчна, за да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ“ посочи още подполковник Цонев.

По-късно кметът на Шумен Любомир Христов, жители на града и на село Мараш поднесоха цветя и венци пред паметната плоча , посветена на Съединението. Тук, под вековните дъбови гори, преди 134 години е взето съдбовното решение княз Александър Батенберг да оглави съединението на „двете Българии“. Тук, под вековните дъбови гори, е разгърнат първият полеви лагер на новата българска армия, а за ученията на място пристига и княз Александър Първи Батенберг. Тук князът приема да оглави съединението на Княжество България с Източна Румелия.