Шумен празнува

С издигане на знамената на България, на Европейския съюз и на Шумен пред сградата на общината започна празникът на града.

На този ден Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий, дали светлината на писаното слово на много народи. 11 май е празник на Шумен, духовен избор, направен преди повече от два века от нашите предци, които първи честват славянските първоучители. Пред сградата на общината бе изнесена и иконата на двамата братя, подарена на шуменци от генерал Белокопитов през лятото на 1878 г.

Националният флаг на Република България беше издигнат от Владимира Станчева, Даниел Димитров, Хасан Хасанов, ученици от 10 и 11 клас на училище „Сава Доброплодни“, участници в танцовия състав „Луди млади“, постигнал значими успехи на национални и международни фестивали и от Александър Димитровученик от 12 клас на училище „Йоан Екзарх Български“, възпитаник на ЦПЛР–ОДК и носител на наградата на Шумен за 2018 г. в областта на изкуствата и спорта. Знамето на Европейския съюз вдигнаха Екатерина Петкова, Мария Иванова и Нихат Енчев, ученици от 11 клас на Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“, завоювали второ място в Европа в астрономическия конкурс „Хвани звезда“, организиран от Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория и от Полина Методиева, световен шампион за 2018 г. по кикбокс за девойки, ученичка от 12 клас в училище „Панайот Волов“. Честта да издигнат знамето на град Шумен заслужиха Александра Василева, Даниел Христов, Елизабет Янкова и Айян Рамадан – ученици от 7 и 8 клас на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, заели призови места в националния кръг на олимпиадата по техническо чертане.

Кметът Любомир Христов поздрави за шуменци. Той им пожела празнично настроение и ги покани да се включат в събитията, организирани в Деня на Шумен. Кметът благодари и за топлите думи в поздравителния адрес към шуменци, отправени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Празникът на 11 май ни връща към началото на българската държавност. Към онези събития, които отреждат на Шумен ролята на люлка на българската духовност. Към историческия избор на нашите предци от първите две столици Плиска и Преслав. Към началото на християнството у нас и разпространението на кирилицата като официална писменост. Към времето, когато се полагат основите на българската културна идентичност. И …, не е случайно, че отново тук, през 1813 година, се провежда и първото гражданско честване на братята Кирил и Методий.

В 11 часа в зала 203 започна тържествената сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени наградите на Шумен за изкуство и култура и най-високото отличие – почетен гражданин. Марияна Костова получи отличието за литература за сборника „Сезони на глухарчето“. Диригентът на хор “Родни звуци” Христо Атанасов взе наградата за музика, с която бе отличен смесеният хор „Родни звуци“. Награда за изобразително изкуство“ бе връчена на художника Красимир Арсов, на студенти и преподаватели от катедрата за визуални изкуства, теория и методика към ШУ „Еп. К. Преславски“. За високи постижения бяха наградени също и творческият екип на спектакъла „Нирвана“ на ДКТ „Васил Друмев“, актрисата Стефани Лечева, архитектите Красимир Стефанов и Явор Генов, фотографът Огнян Блъсков, НЧ “Напредък 1869” и хип-хоп формацията „Емоушън“.

Любомир Христов връчи на пианистката Жанета Кацарова наградата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики от Министерството на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Кулминацията на тържеството бе връчването на званието „Почетен гражданин на Шумен“. Кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев благодариха на общественика и създадел на клуб „Мадарски конник“ Нико Майеров и на треньора по щанги Иван Лечев, създал състезатели, които прославиха България, за тяхната всеотдайност и професионализъм.

„С обяснимо вълнение изразявам благодарност за това отличие. Не съм строител, нито стопански деец, но през десетилетията на живота си съм се стремил да допринеса за запазване и развитие на богатите и разнообразни традиции на нашия прекрасен град. Благодаря на своите учители, че са ме научили на гражданско поведение“, каза Нико Майеров, когато получи отличието.

С голямо вълнение прие званието и Иван Лечев. „Благодаря на Иван Абаджиев, от когото научих как трябва да се работи, благодаря на своите възпитаници, които прославиха българските щанги на европейския и световен подиум, благодаря на всички ръководители, с които съм работил. Смятам, че те са повярвали в моите идеи, начин на работа и са ми гласували доверие. Благодаря“, каза Иван Лечев.

Успоредно с тържествената сесия в града тече празнична програма за децата на Шумен. От 16.00 часа от пл. „Кристал“ пред сградата на общината ще дефилират участниците в 11-ото издание на мажоретния фестивал „Мадарски конник“. В 18.15 пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ се открива театралният фестивал “Нов българска драма”. От 19.00 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“ концерт ще изнесат група „Фанданго“, формации от Младежкия дом и СУ „Сава Доброплодни, а късно вечерта ще има празнична заря.