Шумен се включва в Европейската седмица на мобилността

С поредица от различни инициативи в Шумен ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. Организатори на събитията са Община Шумен, РИОСВ-Шумен и Общинският младежки съвет. Темата на кампанията през тази година е „Безопасно ходене и колоездене“ и е под мотото „Върви с нас“.

Днес ученици от Общинския младежки съвет ще посетят Автоматичната измервателна станция в града и ще се запознаят с дейността на съоръжението. Младежите ще раздават флаери по централната пешеходна зона, а в 10:30 часа ще засадят дръвче в парка до сградата на общината.

В сряда, 18 септември, от 10.00 часа експерти от РИОСВ, от Община Шумен и полицейски служители от ОДМВР – Шумен ще гостуват в ДГ „Дружба“ и в ДГ „Щурче“. Малчугани от двете градини ще пресъздадат пред гостите реална пътна обстановка, а служител от ОДМВР ще им разясни правилата за движение с велосипед.

22 септември, неделя, ще бъде обявен за Ден без автомобили. За времето от 8.00 до 20.00 часа паркингът на пл. „Кристал“ трябва да бъде освободен от автомобили. От 15.00 до 20.00 часа ще бъде спряно движението на моторни превозни средстава по бул. „Славянски“ в участъка от  ул. „Карел Шкорпил“ до ул. “Адам Мицкевич“.

От 11.00 часа на паркинга на пл. „Кристал“ ще има демонстрация на интервалната тренировка табата, а от 16.00 часа отново на същото място организаторите са подготвили демонстрации по майсторско управление на тротинетки. На бул. „Славянски“ от 17.00 часа ще има скоростно състезание с велосипеди. Състезателите ще бъдат разделени в три възрастови групи: до 12 години, от 13 до 16 години и над 16 години. В 18.00 часа на паркинга на пл. „Кристал“ ще се проведат демонстрации по майсторско управление на велосипеди BMX. Записването за състезанията с тротинетки, ВМХ и улични велосипеди започва един час преди стартa на съответното състезание.

Skip to content