Тържествена заря-проверка за Националния празник – 3 март в Шумен

С тържествена заря-проверка ще бъде отбелязан в Шумен Националният празник на Република България – 3 март и 141 години от Освобождението на страната. Тя ще започне в 18.30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци в деня празника – 3-ти март. Програмата за честването бе представена на пресконференция днес от зам.-кмета по образование и култура Найден Косев, декана на Факултета по артилерия, ПВО и КИС към НВУ „Васил Левски“ полк. Дилян Димитров и подполковник Добромир Добрев, заместник-командир на военно формирование 34 200.

„Подобно тържествено честване с вечерна заря-проверка в града не е провеждано повече от 20 години. Идеята да се възобнови традицията е на ръководствата на Военния факултет и на Шуменския гарнизон, която бе подкрепена от общинската администрация“, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Той призова гражданите да се включат в празничната програма и да почетат 141-годишнината от Освобождението на България.

Вечерната проверка е най-важният ритуал в българската армия, коментира полк. Дилян Димитров. Той подчерта, че родолюбието и дългът сред военнослужещите не са просто празни приказки. „Нашите курсанти са изключително горди, че ще участват в този ритуал“, допълни полк. Димитров.  Той обясни още, че в церемонията ще участват три блока от по 20 курсанти, а в четвъртия блок ще бъдат строени 20 ученици от 10 и 11 клас на средните училища „Сава Доброплодни“, „Йоан Екзарх Български“, „Панайот Волов“ и ППМГ „Нанчо Попович“. В ритуала ще се включат над 150 души.

Командващ зарята ще бъде капитан Стефан Георгиев, заместник-командир на курсантската батарея. Полк. Емил Симеонов, началник на гарнизона и командир на военното формирование 34 200, ще приеме строя и рапортите, уточни подполковник Добромир Добрев. В церемонията ще се включи и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов. Слово за националния празник ще произнесе областният управител проф. Стефан Желев, ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Програмата за честването на празника ще започне през деня на 3-ти март, неделя, в 10.15 часа със заупокойна молитва и молебен за здраве в храма „Св. Възнесение Господне“ в Шумен. В 11.00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ започва концертът на фолклорния ансамбъл „Мизия“ от Търговище. Той е под мотото „Свободата…Святата“, като входът е свободен.

През целия ден признателни граждани, ученици, представители на политически партии и всеки, който желае ще има възможността да поднесе венци и цветя пред паметниците в Шумен и региона и по този начин да се преклони пред делото на всички войни, дали живота си за свободата на България.