Тържествено честване на Националния празник – 3 март в Шумен

Община Шумен, Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Шуменският военен гарнизон организират тържествено честване на Националния празник на Република България – 3 март. Събитията, посветени на 142-годишнината от Освобождението, започват от 2-ри март, понеделник.

На 2-ри март от 14.00 часа в танцувалната зала на Младежкия дом ще се проведе дебат на тема: Трябва ли у децата да се възпитава чувство за национална гордост? В дискусията ще се включат ученици от гимназиалния етап на ППМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“. По същото време от 14 часа в концертната зала на Младежкия дом ще има безплатна прожекция на историческия филм „Героите на Шипка“.

 Програмата на 3-ти март ще започне в 10.00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве. Ще бъдат положени и венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на храма.

Общинската администрация отправя покана към гражданите да се включат от 11.00 часа в голямото българско хоро на площада пред ДКТ „Васил Друмев“ заедно с танцьори от НЧ „Асен Златаров-1872“ и различни непрофесионални танцови групи.

Час по-късно, в 12.00 часа организаторите канят шуменци на спектакъла „Памет българска“, който ще бъде представен на сцената в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В него ще вземат участие АНПТ „Шумен“, хор „Родни звуци“, актьори от театъра и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Входът е свободен.

Кулминацията на честването е тържествената вечерна заря-проверка. Тя е от 18.30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.

През деня на 3-ти март от 9.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници на загиналите герои за Освобождението на България.