„Обич за България“ – пътуваща изложба в Шумен

Пътуващата изложба „Обич за България“ на деца от българските неделни училища в чужбина ще бъде представена на 04 март (сряда) 2020, от 17.30 часа на първия етаж в Художествената галерия  „Елена Карамихайлова” Шумен.

Инициативата е на Министерството на образованието и науката /МОН/ и Асоциацията на българските училища в чужбина. Изложбата включва над 60 рисунки и макети на ученици от Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 март 2020 г. на І етаж на ХГ „Елена Карамихайлова” Шумен.

От месец април 2019 г. до месец май 2020 г. във всички областни центрове на страната последователно ще бъде показана пътуваща изложба под наслов „Обич за България“.

Изложбата е плод на  съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и подкрепяните от него близо 400 български неделни училища, разположени в 36 държави на шест континента. Представените рисунки и макети на български къщи са изработени от питомци на неделните ни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова.

Целта на инициативата е да се предостави на децата, които се обучават в българските неделни училища зад граница, възможност да покажат България такава, каквато я помнят, каквато я виждат, каквато си я представят и мечтаят да бъде. От друга страна това е възможност живеещите в България да съпреживеят онази България, която е в сърцата на сънародниците ни, живеещи другаде по света.

Съгласно предоставената Пътна карта на изложбата, експонирането и в град Шумен ще се осъществи през периода 04.03.2020 година до 15.03.2020 година. Гостуването на изложбата е подходящ повод училищата да планират съвместни инициативи с включване на организации на българи, живеещи зад граница, или на побратимени селища.