В истински баскетболен празник се превърна Мачът на звездите в Шумен

16-тото издание на Престиж Мача на звездите събра в Шумен най-добрите баскетболисти в българското първенство. Пред пълните трибуни в зала „Арена Шумен“ звездните състави на „Зора“ и „Златна Добруджа“ направиха страхотно баскетболно шоу, съпътствано с конкурси за забивки, тройки и умения. Двата отбора играха много оспорвано и равностойно, а за радост на публиката състезателите направиха множество майсторски изпълнения с оранжевата топка.

В двубоя се включиха и ветераните от най-успешния шуменски тим „Фикосота“, които се събраха отново за първи път след 20 години и бяха силно аплодирани от публиката в залата. Въпреки натежаването на годините те показаха, че не са загубили уменията си и зарадваха публиката с изпълненията си под коша. След това срещу звездите излязоха младите надежди на БК „Шумен“. Те завършиха срещата, като отстъпиха само с две точки на тима на професионалистите. Победител в Мача на звездите стана отборът на „Зора“, който се наложи над „Златна Добруджа“ с 105:99.

Най-резултатен за победителите в двубоя бе ЛаРон Смит с 24 точки, който бе определен и за най-полезен играч в мача. 18 точки и 12 борби записа Георги Боянов, а Патрик Рембърт и Конър Франкамп добавиха по 15 и 12 точки. За „Златна Добруджа“ Питър Олисемека отбеляза 20 точки. С още 13 точки се отчете Христо Захариев.

В конкурса за умения най-добре се представи Патрик Рембърт, а в надпреварата за тройки се отличи Александър Груев. Шуменецът Мартин Йорданов стана победител в състезанието за забивки.

 Баскетболистите от „Фикосота“ бяха наградени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков за приноса им в развитието на играта и по случай отбелязването на 100 години организиран баскетбол в България. Отличени бяха: Илиян Йорданов, Хрисимир Димитров, Пеньо Нацкин, Йордан Колев, Мариян Костадинов, Павел Ламбринов, Петър Петров, Даниел Димитров, Пламен Дечев, Антон Хараланов, Станислав Станков, Георги Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Димитър Точев, Десислав Димитров.

Отличени с почетни значки бяха и по-старите поколения шуменци, допринесли през годините за развитието на баскетбола в града – Нина Бобадова, Йордан Чалъков, Иван Динев, Жечка Петрова, Гроздалин Грозданов, Стоян Попов, Петър Абаджиев, Борислав Миленков, Петър Минчев, Валентин Василев, Станислав Николов, Дико Илиев. Федерацията награди и бизнесмените Красен и Жечко Кюркчиеви, Фикрет Индже, както и кметът Любомир Христов за подпомагането на шуменския баскетбол.

Тазгодишното издание на Мача на звездите се организира от „СпортЛаб“ ЕООД, Българската федерация по баскетбол, Националната баскетболна лига и Община Шумен.