В три шуменски училища стартира еко проект за разделно събиране на отпадъци

Фондация „Подобри“ стартира пилотен проект за умни контейнери ReBox в три шуменски училища по повод Световния ден на рециклирането – 18 март. В надпреварата се включват СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Панайот Волов“ и II ОУ „Д-р Петър Берон“, които ще се състезават в еко инициатива под надслов „Рециклирай умно“.

В отговор на прекомерното замърсяване с отпадъци инициаторите на проекта разработват иновативна система от умни контейнери, които да събират разделно пластмасови бутилки и метални кенчета. Контейнерите ReBox са оборудвани с тензосензори – електронни кантари, които изчисляват килограмите на пуснатите бутилки и датчици, които ги броят. Следи се и обемът на коша, който индикира момента за опразване на съдовете.

За да има равнопоставеност между трите училища, инициаторите ще измерват общия брой на постъпилия рециклируем отпадък на броя ученици. Събраното количество ще бъде предавано за рециклиране на местна фирма, а парите ще се върнат на училищата за финансиране на различни еко каузи на учениците.

Идеята е подрастващите да осъзнаят стойността на отпадъка и да го припознаят като нещо, което може да бъде полезно, когато се изхвърли на правилното място. Целта е по модерен и иновативен начин у децата да бъдат създадени полезни и устойчиви навици.

Системата е разработена от фондация „Подобри“ по проекта „Място България – Партньорство за красива и чиста среда“. Хардуерът и архитектурата е разработена от Денис Исметов, а софтуерът и мрежовата част са дело на Ивайло Сакелариев.

Skip to content