Връчиха почетните звания

Почетните звания на проф. Добрин Добрев и полк. Димо Димов бяха връчени днес на заседание на Общинския съвет. Двамата са новите почетни граждани на Шумен, а журналистът от Радио Шумен Сава Тончев e носителят на златна значка.

Кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет Красимир Минчев връчиха отличията на специална церемония в началото на днешната сесия.

В поздравлението си към наградените Христов посочи, че отличието „Почетен гражданин на Шумен“ се дава на проф. Добрин Добрев не защото е сред основателите на ГЕРБ в Шумен. Той заслужава това признание, защото е учен с безспорен принос за развитието на образованието и науката не само в нашия град.“ Зная, че е високо ценен като учен не само в България, но и по света. Професора, така се обръщам към него, откакто го познавам, е един от 100-те водещи преподаватели в света, включван в тази международна класация на два пъти, признат е за един от най-влиятелните интелектуалци на 21 век,“ припомни още кметът.

Със званието „Почетен гражданин на Шумен“ бе отличен и о.з. полк. Димо Димов – изтъкнат общественик, краевед, един от инициаторите за създаване на музея на шуменския гарнизон. При връчване на  почетните отличия кметът Любомир Христов благодари на полк. Димов за неговата богата изследователска дейност като краевед и общественик. Той изрази и своята лична признателност към полк. Димов, който е бил негов преподавател. „От Вас съм запомнил, че „без чест няма бъдеще и че без паметта за миналото не можем да продължим напред дори когато трябва да се учим от грешките си“, каза Христов.

На журналиста Сава Тончев от Радио Шумен бе връчено почетното звание „Златна значка на Община Шумен“ за приноса му при популяризирането на спорта в Шумен.  „Да споменавам името на Шумен в ефира за мен беше чест“, така Тончев благодари за високото отличие и за признанието, което получи.

Skip to content