За поредна година Шумен се включва в Европейската седмица на физическата активност и спорта

С танци, бягане и футболен турнир, които ще се проведат в три поредни дни – на 4, 5 и 6 юни (петък, събота и неделя), в Шумен ще бъде отбелязана Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week. Инициативата е част от кампанията „NowWeMove“ на Международната асоциация за спорт и култура. Организатор на събитията за четвърта поредна година е Общинският младежки съвет. Предстоящите спортни прояви бяха представени на брифинг днес от Моника Стефанова и Жулиета Жечева от младежката организация и Ирина Павлова от ДПП „Шуменско плато“.

„Инициативите, които организираме в Европейската седмица на физическата активност и спорта, са насочени към възпитаването на физическа култура у младите хора. В тях освен младежи могат да се включат деца и възрастни, а участието е безплатно“, обясни председателят на Общинския младежки съвет Моника Стефанова.

Първото събитие на 4 юни, петък, ще бъде Ден за танци. В него ще вземат участие танцовите формации – „WoW“, „The Crew“, „Emotion“, танцова организация „Танцувалня“ и Агенцията за таланти и модели „Фаворит“. Пред Паметника на свободата от 18.30 часа те са подготвили богата танцова програма и работилница, като в тях ще могат да се включат всички любители на танцовото изкуство. „Идеята е да запознаем младежите с различните стилове танци, които нашите групи практикуват – хип хоп, улични танци, модерен балет и други“, каза Жулиета Жечева, член на Общинския младежки съвет и хореограф на танцови формации.

На следващия ден, 5 юни, събота, е Денят за бягане. Тогава съвместно с бегаческата верига 5 kmrun Сателит се организира бягане по 5-километровото трасе – от паркинга на Информационния център към Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ до Гроба на курсистите и обратно. Стартът ще бъде даден в 8.30 часа, а на финала за участниците са подготвени много награди и изненади. „Всеки може да се справи с предизвикателството, както намери за добре – бягайки или ходейки. Целта е да се раздвижим и да покажем, че това е част от здравословния начин на живот“, каза Ирина Павлова от ДПП „Шуменско плато“. Тя уточни, че бягането е и с благотворителна кауза. Всеки участник може да дари средства, които ще бъдат използвани за закупуване на хирургически инструменти за детската хирургия на болница “Н.И.Пирогов”.

Последното събитие от програмата е на 6 юни, неделя, когато ще бъде организиран турнир по футбол за младежи. Той ще се проведе от 9.30 часа на игрищата в Градската градина. В надпреварата могат да се включат всички любители на спорта, като предварително заявят участието си в срок до 4 юни. До момента за футболния турнир са заявени 12 отбора, а максималният брой участници е 15 състава.

Подробна информация за събитията може да се намери на страницата на Общинския младежки съвет във фейсбук.

Skip to content