Започна строителството на тренировъчно игрище и зала към стадиона в Шумен

Тренировъчното футболно игрище и тренировъчната зала над Градския стадион „Панайот Волов“ в Шумен се изграждат със средствата, отпуснати от държавата през 2020 година. Три милиона лева получи общината, за да стартира строителните дейности. Двете съоръжения са първият етап от цялостната реконструкция на Градския стадион и пространството около него. Това съобщи пред медиите днес кметът Любомир Христов, който беше на откритата от края на миналата седмица строителна площадка.

Изпълнител на строителството е шуменската фирма „Прис“ ООД, която спечели обявената от община Шумен обществена поръчка. Общата стойност по договор е 2 879 160 лв. с ДДС. От тях 2 758 080 лв. са за строителство, а 121 080 лв. – за проектиране и авторски надзор. Инвестиционният проект беше изготвен за 44 календарни дни, а общият срок за изпълнение на строително-монтажните работи е 149 календарни дни. При неблагоприятни метеорологични условия срокът за изпълнение на СМР спира да тече за период, удостоверен с официална справка за лоши условия от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, се уточнява в текста на договора.

Футболното игрище е с размери 45,00х75,00 м. То е проектирано с всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на тренировки по футбол. Предвижда се застилане с изкуствена тревна настилка за спортни терени. Ще бъдат монтирани специални оросители, които да позволяват използването на изкуствената настилка и в най-горещите летни дни, както и дренажна, и осветителна система. „По протежението на югоизточната страна са разположени 2 броя трибуни за зрители с общо 206 места и 4 за инвалиди. Около футболното игрище ще има ажурна ограда с височина 2,00м и над нея – оградна спортна мрежа с височина до 6м над терена“, обясни ръководителят на строителния обект инж. Янислав Якимов.

Тренировъчната зала е с размери 20,60/41м. По дългите страни на игралното поле са предвидени 92 места за зрители, резервни играчи, треньори. В залата ще има съблекални за спортистите със самостоятелен санитарен възел и помещения за душове. Ще бъдат изградени също складови помещения, треньорски стаи, кабинети за лекар и физиотерапевт, конферентна зала, фоайе с бар и др.

„Всичко е съобразено с изискванията на архитектурните нормативи, със сервитута и минаващия в съседство далекопровод. Използвали сме максимално терена, с който разполагаме,“ коментира зам.-кметът Боян Тодоров.

Кметът Любомир Христов и зам.-кметът Боян Тодоров съобщиха пред журналисти, че през изминалата седмица са провели среща с регионалния министър Виолета Комитова и са получили уверение, че Шумен ще получи обещаните средства за планираната цялостна реконструкция на Градския стадион.

Skip to content