Започна тестването на работещите на първа линия в Шумен

Общо 600 души от най-рисковите групи, работещи на първа линия във връзка с извънредното положение, ще бъдат изследвани с тестовете, осигурени с дарението на фирма „Фикосота“ в рамките на кампанията „Помогни сега“.

Първите проби са на служители в Дома за стари хора и в ОД на МВР в Шумен, като материалите се вземат и обработват от лаборанти на ДКЦ1. Изготвен е график за цялата седмица. През следващите дни в него ще бъдат включени и служители от Дома за мъже с умствена изостаналост в Лозево и работещи в практиките за първична извънболнична медицинска помощ. Предстои изследване и на персонала от социалния патронаж, обществената трапезария, детската кухня, бюрото по труда, фармацевти и др. Част от тестовете са предоставени на МБАЛ-Шумен, КОЦ, ДКЦ1 и др. здравни и социални заведения.

Целта на изследването е да се изолират заразени с COVID-19, при които заболяването протича безсимптомно, за да се предотврати разпространението на заразата сред по-широки маси от хора и особено в затворени социални заведения, каквито са домът за стари хора и домът в Лозево. Всички, които се подлагат на бързите тестове, подписват документ, с който ще дадат  своето съгласие, че личните им данни могат да се използват от здравните власти в случай на положителна проба за коронавируса.

Skip to content