200 жители на община Шумен ще продължат да получават топла храна у дома

До 31 октомври 2020 г. се удължава срокът за предоставяне на безплатен топъл обяд на хора в нужда по целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“. Това стана факт, след като общинската администрация кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане и бе одобрена за продължаване на програмата.

Услугата обхваща 200 души от града и селата, които ежедневно получават топъл обяд. Менюто включва супа, основно ястие, хляб и десерт. От 1 септември 2020 г. храната ще се приготвя и доставя по домовете на нуждаещите се от кетъринг фирма, с която Община Шумен има сключен договор.

В рамките на подкрепата са обхванати хора с ниски доходи под линията на бедност, определена за страната. Включени са и възрастни хора над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами, нямат близки и не са в състояние да осигурят прехраната си. Топъл обяд получават и нуждаещи се, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и да си осигурят храна.

За удължаване на целевата програма до 31 октомври в цялата страна са предвидени средства в размер на 10,4 млн. лв. Проекти по програмата се реализират в 173 общини, като се очаква услугата да бъде продължена до края на годината.

Skip to content