Затягане на противоепидемичните мерки

Възстановява се пропускателният режим за клиентите на общинския пазар в Шумен от утре, 29 август както и задължителното носене на предпазни маски. Ще се допускат само по определен брой клиенти, които трябва да са на безопасно разстояние един от друг при пазаруване. Южната и северната страна на пазара са ограничени със сигнални ленти за вход и изход. Собствениците на пазари на открито – т.н. „битак“, също са задължени да въведат необходимата организация за безопасно посещение на обекта и да изискват задължително носенето на маски.

По-рано днес кметът се срещна с представители на големите търговски вериги, които работят на територията на общината. Акцент в разговорите беше необходимостта от засилване на вниманието към безопасността на гражданите и на работещите в обектите във връзка с извънредната епидемична обстановка, която с решение на Министерския съвет беше удължена до края на месец септември.

На срещата присъства и д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен, която отново припомни, че както търговците, така и посетителите в магазините са длъжни да спазват всички, валидни към момента противоепидемични мерки. Носенето на предпазни маски е задължително. Не бива да се допуска струпване на много хора на едно място. Необходимо е да се спазва дистанция от 1.5 м. На входовете на големите обекти да има информационни табели, които да напомнят за въведените противоепидемични правила. Да се осигури възможност за дезинфекция на ръцете и количките за пазаруване. При възможност да се използват звукови уредби, с които да се напомня на гражданите да поставят предпазни маски по време на пазаруване. Клиенти без маски да се приканват на напуснат обекта или при възможност да си закупят от магазина.

Ситуацията е такава, че се налага отново да припомним на гражданите да бъдат много отговорни към собственото си и към здравето на другите, каза още Христов. „Много е тревожен фактът, че броят на заразените и настанените за лечение в МБАЛ – Шумен нараства и се налага да се увеличи броят на стаите за лечение на болни от COVID-19.“ Той се обърна с апел към представителите на търговските вериги, ако имат възможност, да помогнат на болницата и да се включат в дарителската кампания „Помогни сега“.

Номерът на банковата сметка е:

Уникредит Булбанк, Шумен                         

IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

Skip to content