Дарение от 600 теста за COVID-19 получи Шумен

Бързите тестове са дарени от фирма “Фикосота” в рамките на кампанията “Помогни сега”. С тях ще бъде направено скринингово изследване за COVID-19 на най-рисковите групи, работещи на първа линия в здравни и социални заведения, и на тези, които имат пряк контакт с хората по време на работа. Проби ще се вземат от служители в МБАЛ, Центъра за спешна медицинска помощ, КОЦ, ДКЦ1, РЗИ, лични лекари, полицаи и социални работници.

Това реши на свое заседание днес Общинският кризисен щаб, свикан от кмета Любомир Христов. В него участваха директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов, управителят на КОЦ д-р Сотир Караниколов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Илиян Илиев, председателят на Сдружението на ОПЛ в Шумен д-р Милен Чолаков, зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и директорът на ОД на МВР ст. комисар Ялчън Расим.

Целта на тестването е хората да бъдат спокойни, че тези, които ги обслужват, са здрави. Кръвните тестове са австрийско производство и са предназначени за откриване на антитела след прекарано заболяване или на инфекция в организма в момента на изследването. Резултатите са достъпни в рамките на 10 минути според клиничното описание на продукта.

Всички, които се подлагат на бързите тестове, подписват документ, с който ще дадат  своето съгласие, че личните им данни могат да се използват от здравните власти в случай на положителна проба за коронавирус.

С други 600 теста ще бъдат изследвани работници и служители във фирмите „Фикосота“ и „Теси“, съобщи управителят и собственик на „Фикосота“ Красен Кюркчиев, който инициира кампанията „Помогни сега“ на територията на община Шумен.

Кметът Любомир Христов изказа още веднъж благодарност към фирма „Фикосота“, която е основен партньор на общината в дарителската кампания. Той допълни, че за общината би било изключително трудно сама да се справи финансово с разходите по осигуряването както на тези тестове, така и на необходимите консумативи, апаратура, облекла, защитни средства и препарати за дезинфекция. „Не знаем колко още ще продължи извънредното положение, а към момента постъпленията в общината вече са с около 800 000 лева по-малко в сравнение със същия период за миналата година. Благодаря и на всички други дарители – фирми и физически лица, които ни помогнаха да се справим в тази ситуация“, каза още Христов.

Любомир Христов обяви, че във връзка със заповед №РД-01-199/11.04.2020г. на министъра на здравеопазването ще бъде преустановено функционирането на общинския пазар, както и на масите по ул. “Македония” и бул. “Велики Преслав”, на които малки земеделски производители предлагат стоката си, от 16 април до второ нареждане.

В началото на заседанието на Общинския кризисен щаб зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в общината д-р Светлана Маркова  направи пълен финансов отчет на изразходваните до момента средства от фонда на дарителската кампания „Помогни сега“.

 

Skip to content