Детските градини са подготвени за новата учебна година

Във всички детски градини на територията на община Шумен са създадени необходимите условия за началото на новата учебна година. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Детските заведения ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и указанията на Министерството на образованието.

Различните групи ще бъдат отделени една от друга, за да се избегнат контакти между децата. Максималният допустим брой за обучение в група е 25 деца. Приемът на децата сутрин ще продължи по утвърдения часови график, за да няма струпване на входовете, обясни Косев.

Във всички детски заведения са осигурени предпазни средства – маски, шлемове и препарати за лична хигиена – дезинфектанти и сапуни. Монтирани са и бойлери, за да могат децата, учителите и обслужващият персонал да мият ръцете си с топла вода.

28 са детските градини в Шумен и населените места, в които има 122 групи. От тях 106 групи са в градините в града, а останалите 16 са в селата. По данни на системата за електронен прием към 1 септември се очаква в детските заведения да бъдат записани 2863 деца. Към градините има разкрити 5 яслени групи с около 90 деца.

По време на брифинга Найден Косев обобщи и на направените до момента ремонти в градините. В 16 от детските заведения са извършени частични ремонти за близо 65 000 лв. Ремонтните дейности ще продължат и през следващите месеци, включително и в дворните пространства на детските градини.

Skip to content