Гласуваха предложенията за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

Номинациите за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура бяха гласувани днес от експертния съвет с председател Деница Спасова. На заседанието присъстваха 14 от общо 15 членове на експертния съвет, който включва общинските съветници от Постоянната комисия по култура към Общинския съвет в Шумен, седем представители на творческите гилдии и един представител на Община Шумен. Всяка от кандидатурите трябваше да получи по 8 гласа, за да бъде одобрена.

За индивидуалната награда в раздел „Литература“ на първо място с 9 гласа бе класирана номинацията на Николай Петков за книгата „Тук с Гогол“. Другата кандидатура на Мартин Спасов за книгата „Приятелят, когото нямам“ получи 4 гласа. За колективното отличие в раздела бяха отличени Лора Друмева, Даниела Друмева и Мая Друмева за стихосбирката „Дракон“.

Индивидуалната награда в раздел „Театър/драматичен и куклен“ да отиде при хореографа Стефания Георгиева от ДКТ „Васил Друмев“ реши журито. Колективната награда в същия раздел е за екипа на спектакъла „Кукери“ на ДКТ „Васил Друмев“.

В раздел „Музика /класическа, народна, поп и рок/ с индивидуалната награда ще бъде удостоен Станислав Ушев, диригент на Симфониета Шумен. За колективната награда бе подкрепена кандидатурата на колектива на ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

В раздел „Танц“ тази година няма да бъде присъдена награда, тъй като няма внесени кандидатури.

Наградата в раздел „Публицистика и журналистика“ ще получи проф. д-р Николай Димков за книгата „Назад във времето“. В раздел „Архитектура“ бе отличена номинацията на арх. Валерий Колев за проекта за реконструкция на спортния комплекс в Градската градина. В раздел „Фотография, видео и кино творби“ бе гласувана кандидатурата на Иван Иванов.

С индивидуалната награда в раздел „Изобразително изкуство“ ще бъде отличена Ивелина Иванова за представянето й в националната изложба „Лудогорие“ и получената награда от СБХ – София. Колективната награда в този раздел е за Александър Величков, Димитър Балкански, Петър Дичев и Свилен Земеделски за изложбата им „Форми и цветове“.

В раздел „Приложни изкуства“ е одобрена номинацията на Деян Евтимов за изработката на паното за историята на Шумен и кметовете на града от Освобождението да наши дни, който се намира в сградата на Община Шумен.

Индивидуалната награда в раздел „Дейци на културата и дарители“ ще получи преподавателя Ангел Минчев за цялостната му работа по създаването и утвърждаването на школата по дърворезба към ОДК. Колективната награда в същия раздел е за екипа на Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров“ за активното му участие и принос за културния живот на града.

Утвърдените номинации ще бъдат гласувани и на сесия на Общинския съвет.

Skip to content