Унгарският посланик Н. Пр. г-жа Текла Харангозо ще открие официално обновената къща-музей „Лайош Кошут“

Официалната церемония по откриването ще се състои на 31 октомври, от 11.00 часа в експозиционната зала на къщата-музей „Лайош Кошут“. Официални гости на събитието ще бъдат извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Текла Харангозо и кметът на община Шумен Любомир Христов. Церемонията ще започне със слово на унгарския дипломат.

В съпътстващата програма на събитието гостите ще могат да слушат импровизиран концерт на младите изпълнители Хелга Дебрецени-Киш и Кристиан Дьомен. Двамата музиканти са студенти в специалност „Народна музика“ в Музикалната академия „Ференц Лист” и ще свирят спонтанни импровизации за цитра по мотиви от народна музика, джаз и съвременна музика.

170-годишнината от борбата за свобода на унгарския народ от 1848-1849 г.  е формалният повод да се извърши поредното техническо обновяване на знаковата за българо-унгарското приятелство къща-музей „Лайош Кошут“. По-голямата част от средствата, в размер от 25, 681 лева са осигурени по програмата „Опазване на унгарските паметници в чужбина” на унгарското Министерство на външните работи. Значително е и българското финансово участие –  10,640 лева от страна на РИМ – Шумен и 3,270 лева от Община Шумен.