Любомир Христов: “Да чуеш признанието на световни творци за високото качество на конкурса за камерно пеене „Панчо Владигеров“, е много радващо

Кметът Любомир Христов се срещна днес с журито на Международния конкурс за камерно пеене “Панчо Владигеров”, оглавявано от оперната прима Александрина Милчева.Израснала в Шумен, един от първите дарители на Фондация “Панчо Владигеров” още при нейното създаване преди 25 години тя е трайно свързана с музикалните традиции на на нашия град. Заедно с нея бяха и членовете проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков, Клаудия Виска /САЩ-Австрия/ и Джон Грос /САЩ-Австрия/, които половин час по-късно дадоха пресконференция преди финала на последния тур и заключителния концерт на лауреатите. Всички единодушно оцениха високо  организацията на форума, а изпълнителите определиха като стойностни, много добре подготвени и с фантастични гласове.

По думите на Александрина Милчева това е един от най-добре организираните конкурси с много високо качество на изпълненията на участниците. Според Александрина Милчева тенденцията не само в България, но и в Европа е на такива конкурси да има все по-малко участници, поради трудността на камерната музика. „Има отлив не само при певците, но и при инструменталистите, защото това изисква сериозна подготовка. Един певец, за да може да пее камерна музика, той трябва да има най-прекрасната техника, която ще му помогне да бъде чудесен и на оперната сцена“, обясни тя и сподели идеята в следващите издания да бъде включено и оперно пеене.

Признание за чудесната организация и нивото на конкурса дойде и от Клаудия Виска. “Качеството е изключително. Изпълнителите имат фантастични гласове,  но са и добре обучени и подготвени. Камерното пеене е високо изкуство и провеждането на такъв конкурс в Шумен говори много за града“, сподели тя. Добре би било да има повече участници, но бе категорична, че качеството тежи повече от количеството и заяви, че в тазгодишния конкурс качеството е на първо място. Тя  благодари за гостоприемството и професионалната организация.

Проф. Павел Герджиков определи Международния конкурс за камерно пеене като празник за Шумен. Според него камерната музика е еманация на музикалното изкуството. “Тук се иска вкус, чувство за стил, техника, голяма обща и специална култура и преди всичко да го носиш в себе си.” Той поздрави организаторите и изрази убеждението си, че конкурсният форум трябва да стане достояние на цялата културна общественост в страната.

Джон Грос бе впечатлен, че такъв конкурс се провежда в Шумен, а не в София, например. „Аз съм от малък град и затова намирам атмосферата тук за много хубава“, каза той. Той е пианист и изрази задоволството си, че от тази година има награда и за камерно дуо. „Като пианист не можеш да имитираш звука на оркестъра, трябва да представиш това цветово звучене с пианото и да станеш едно с изпълнителя. Трябва добре да познаваш текста и да подкрепяш изпълнителя. Затова, когато връзката между пианиста и певеца е добра, тогава и изпълнението е добро“, сподели той и благодари за гостоприемството и възможността да работи с изявени личности като участниците в журито.

Според проф. Нико Исаков няма по-хубаво нещо за младите хора и тези, които са  натрупали малко опит, да имат къде да се изявяват, дори и в такъв сложен конкурс като този. “Това е едно стъпало в тяхното развитие и аз съм много щастлив, че този конкурс съществува. Град като Шумен с древна история заслужава този дух на високата култура“ , добави още проф. Нико Исаков.